Jämför mobilabonnemang
Mobiltelefoni har blivit en viktig del av våra vardagsliv och att hitta rätt mobilabonnemang kan vara en utmaning. Det finns många olika operatörer att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilket abonnemang som passar bäst för just dina behov. Därför är det viktigt att jämföra olika mobilabonnemang för att hitta det bästa och billigaste alternativet för dig. Du kan läsa mer om mobilabonnemang genom att hoppa till vår artikel. Annars hittar du våra favoriter för mellandagsrea 2024 nedan.
Hitta bästa och billigaste mobilabonnemang
20 kr per månad
0 månader
Telenor
19 kr per månad
0 månader
Tre
25 kr per månad
0 månader
Telia
149 kr per månad
0 månader
Tre
105 kr per månad
0-24 månader
Tele2
149 kr per månad
0-24 månader
Telia
199 kr per månad
0-24 månader
Tre
269 kr per månad
0 månader
Telenor
249 kr per månad
0-24 månader
Tele2
25 kr per månad
0 månader
Tele2
269 kr per månad
0-24 månader
Telia
Kort historik av mobiltelefoni i Sverige
Mobiltelefoni har kommit långt sedan den första mobiltelefonen lanserades i Sverige 1986. Då fanns det endast en operatör att välja mellan men sedan marknaden avreglerades 1993 har många nya operatörer dykt upp. I början av 2000-talet började smartphones att bli populära och idag använder många människor sin mobiltelefon inte bara för att ringa och skicka SMS utan också för att surfa på internet, spela spel och använda olika appar.
Typer av mobilabonnemang
Det finns många olika typer av mobilabonnemang att välja mellan, beroende på dina behov och budget.
Vanliga för alla
De vanliga mobilabonnemangen riktar sig till den allmänna massan och erbjuder fria samtal/SMS samt olika mänger av surf. Du kan välja mellan olika surfmängder beroende på hur mycket du använder din mobiltelefon. Det finns även alternativ med fri surf men då kan priset per månad vara högre.
Barn & ungdom
Det finns speciella mobilabonnemang för barn och ungdomar som ofta är billigare eller ger mer surf. Dessa abonnemang erbjuder oftast fria samtal/SMS samt möjlighet att spärra kostnader utanför månadsavgiften.
Studenter
Många mobiloperatörer erbjuder rabatterade mobilabonnemang för studenter. Dessa abonnemang brukar ha fria samtal och SMS samt olika mängder surf. För att teckna dessa måste du vara inskriven hos CSN.
Pensionärer och seniorer
Det finns också speciella mobilabonnemang för pensionärer och seniorer med fria samtal/SMS samt olika surfmängder. Dessa abonnemang är oftast lite billigare än de vanliga mobilabonnemangen. För att få teckna de krävs det ofta bara att du fyllt 55 år.
Familjeabonnemang
Familjeabonnemang riktar sig till familjer med flera mobiler och erbjuder fria samtal och SMS samt en gemensam eller egen surfpott. Detta kan vara ett bra alternativ för familjer som vill ha en gemensam faktura och bra kontroll över sina kostnader. Är man många i familjen och väljer fri surf brukar detta vara en riktigt prisvärd lösning.
Företagsabonnemang
Det finns också mobilabonnemang för företag med fri samtal och SMS i olika surfmängder. Dessa abonnemang var förr dyrare än för privatpersoner men numera är det i många fall tvärtom. För att teckna ett företagsabonnemang behöver du ha en enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag.
Att tänka på vid val av mobilabonnemang
När du jämför mobilabonnemang är det viktigt att tänka på vad du behöver och vilka egenskaper som är viktigast för dig. Här är några faktorer att tänka på:
Fria samtal/sms
Om du ringer och skickar SMS mycket kan det vara bra att välja ett abonnemang med fria samtal och SMS. Då behöver du inte oroa dig för att överskrida en gräns och få extra kostnader. I Sverige har de flesta mobilabonnemang fria samtal/sms vilket gör denna punkt ganska enkel.
Surfmängd
Det är viktigt att välja rätt surfmängd för dina behov. Om du använder mycket data kan du behöva välja ett abonnemang med mer surf eller till och med fri surf men då får du ofta betala mer. Om du inte använder så mycket data kan du välja ett abonnemang med lite mindre surf och därmed spara pengar.
Hur mycket surf drar olika saker?
- 1 h film eller serie via Netflix i standard bild och ljudkvalitet – cirka 1 Gigabyte.
- 1 h strömming av musik via Spotify – cirka 50 MB eller 0,05 GB i standard kvalitet och ungefär 150 MB eller 0,15 GB i maxkvalitet.
- 1h Instagram – Det finns inga officella siffror och inofficiella siffror varierar men de flesta uppger cirka från 100 MB eller 0,1 GB ända upp till 700 MB eller 0.7 GB
- Snapchat – Varje bild som skickas eller tas emot förbrukar ungefär 1 MB. För den genomsnittlige användaren motsvarar det ungefär 160 MB eller 0.16 GB i
- Tinder- 2 - 6 MB per swipead profil
- 1 h YouTube – 300 MB eller 0.3 GB
- 1 h röstsamtal – 50 – 100 MB eller 0.1 GB
- 1 h videosamtal – 200 MB eller 0.2 GB
Täckning
Täckning är viktigt för att du ska kunna använda din mobiltelefon var du än befinner dig. Se till att välja en operatör med bra täckning i det område där du bor och rör dig mest.
Kostnad
Det är viktigt att jämföra priserna på olika mobilabonnemang för att hitta det billigaste alternativet för dig. Glöm inte att kolla på eventuella extra kostnader för samtal och SMS som är utanför abonnemanget.
Bindningstid
Om du väljer ett abonnemang med bindningstid är du bunden till det abonnemanget i en viss tid, vanligtvis mellan 24 och 36 månader. Att binda sig kan vara en bra idé om du vill ha rabatt på en ny mobiltelefon i samband med att du tecknar abonnemanget.
Tips för att jämföra mobilabonnemang
Här är några tips för att hjälpa dig att jämföra mobilabonnemang:
- Jämför flera operatörer och deras abonnemang: Se till att jämföra abonnemang från flera olika operatörer för att hitta det bästa alternativet för dig.
- Överväg bindning på 24 månader: Om du behöver en ny mobiltelefon kan det vara lönsamt att välja ett abonnemang med bindningstid eftersom du ofta kan få en ny mobiltelefon till ett lägre pris.
- Att byta mobiloperatör och flytta nummer är enkelt: Det är lätt att byta mobiloperatör och flytta ditt nummer till en annan operatör. Beställ på den nya mobiloperatörens hemsida och välj att numret skall flyttas så sköter de flytten av numret samt säger upp din gamla operatör utan något "glapp".
10 vanliga frågor och svar om att välja mobilabonnemang
Hur mycket surf behöver jag?
Det beror på hur mycket du använder din mobiltelefon och hur mycket data du behöver. Om du använder mycket data till exempel genom att streama musik och videor behöver du kanske ett abonnemang med mer surf.
Kan jag byta mobiloperatör när jag vill?
Ja, du kan byta mobiloperatör när du vill så länge du inte har någon bindningstid kvar.
Kan jag behålla mitt nuvarande nummer om jag byter mobiloperatör?
Ja, du kan behålla ditt nuvarande nummer om du byter mobiloperatör. Du behöver bara ange ditt nummer när du tecknar ett nytt abonnemang hos en annan operatör.
Kan jag få rabatt på mitt mobilabonnemang?
Ja, det är möjligt att få rabatt på ditt mobilabonnemang. Många operatörer erbjuder rabatterade abonnemang för studenter, pensionärer och seniorer och vid bindning rabatt på en ny mobil.
Kan jag få fri surf?
Ja, det finns mobilabonnemang som inkluderar fri surf. Dessa abonnemang är oftast dyrare än abonnemang med begränsad surfmängd men kan vara ett bra alternativ för den som använder mycket data.
Vad händer om jag överskrider min surfgräns?
Om du överskrider din surfgräns så spärras surfen hos de flesta operatörer. Samtliga operatörer erbjuder dock möjligheten att köpa extra surf till ett ganska högt pris om du behöver det. Om surfen ofta tar slut bör du istället byta till ett abonnemang med mer surf.
Kan jag teckna ett abonnemang utan bindningstid?
Ja, det är möjligt att teckna ett mobilabonnemang utan bindningstid. Samtliga mobilabonnemang i vår jämförelse längre upp på sidan kan tecknas utan bindningstid.
Kan jag ändra mitt mobilabonnemang under bindningstiden?
Ja, det är möjligt att ändra ditt mobilabonnemang under bindningstiden. Normalt kostar det inget ifall du väljer att uppgradera ditt abonnemang.
Kan jag teckna ett företagsabonnemang?
Ja, det finns mobilabonnemang för företag med fri samtal/SMS samt surf. Dessa abonnemang kan dock endast tecknas ifall du äger eller driver ett företag. Tänk att moms tillkommer på företagspriser.
Kan jag använda min mobiltelefon utomlands?
Ja, det är möjligt att använda sin mobiltelefon utomlands men det kan medföra extra kostnader. Många mobilabonnemang inkluderar en viss mängd data inom EU/EES utan extra kostnad.