Jämför mobilabonnemang

Telemarknaden i Sverige avreglerades 1993 och förste utmanare in i ringen var Kinneviks Tele2. Om det i början gick lite trögt med egentligen då statliga Telia och Tele2 har det under de senaste tio åren, och då framför allt de senaste fem av dem, hänt desto mer. Bor du i en stad i den södra halvan av Sverige finns det egentligen så många alternativ att det är knappast troligt att du kan räkna upp dem alla. För att hjälpa dig i denna djungel kommer vi på denna sida att guida dig igenom vad som har hänt och vad som är bra att tänka på när du jämför mobilabonnemang – allt med syfte att guida dig till det bästa valet för just dig!

Vill du läsa mer om mobilabonnemang, så hoppa till vår artikel. Annars så är mobilabonnemangen i listan nedanför sorterade efter rank. Generellt desto högre upp ett mobilbolag är desto mer rekommenderar vi det. Listan nedan är uppdaterad senast i december 2022.

Bästa mobilabonnemang 2022

Alla mobilabonnemang nedan innehåller fria samtal och SMS.
Mobilabonnemang från Hallon
Prova från
49 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Mobilnät
Tre
Mobilabonnemang från Comviq
Prova från
31 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Mobilnät
Tele2
Mobilabonnemang från Vimla
Prova från
50 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Mobilnät
Telenor
Mobilabonnemang från Chilimobil
Prova från
99 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Mobilnät
Tre
Mobilabonnemang från Halebop
Prova från
129 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Mobilnät
Telia
Mobilabonnemang från Tre
Prova från
199 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Mobilnät
Tre
Mobilabonnemang från Fello
Prova från
47,5 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Mobilnät
Telia
Mobilabonnemang från Karma Mobil
Prova från
159 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Mobilnät
Telenor
Mobilabonnemang från Katshing
Prova från
47 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Mobilnät
Tele2
Mobilabonnemang från Fibio
Prova från
49 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Mobilnät
Telenor
Mobilabonnemang från Tellus
Prova från
145 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Mobilnät
Tele2
Mobilabonnemang från Telenor
Prova från
229 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Mobilnät
Telenor
Mobilabonnemang från Tele2
Prova från
249 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Mobilnät
Tele2
Mobilabonnemang från Telia
Prova från
229 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Mobilnät
Telia
Mobilabonnemang från My Beat
Prova från
44 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Mobilnät
Telenor

Vad ska man tänka på när man jämför mobilabonnemang?

Det finns såklart specialfall och då framför allt om du reser regelbundet och i länga perioder i länder utanför eller om du är intresserad av företagsabonnemang, men i denna guide utgår vi från en privatperson bosatt i Sverige. Då finns det såklart några huvudsakliga faktorer att ta i beaktning när du väljer och jämför mobilabonnemang:

 • Hur mycket surf behöver man?
 • Samtal och SMS
 • Bindningstid (Uppsägningstid)
 • Täckning
 • Kundsupport
 • Vad gäller för utlandsresor?

Hur mycket surf behöver man?

Hur mycket surf behöver man?

För bara 4-5 år sedan handlade allt om pris per sms, uppkopplingsavgift och pris per påbörjad samtalsminut. Surfen kom ofta med på köpet. De minsta abonnemanget med surf kom med runt 100 MB medan de absoluta värstingabonnemangen hade mellan 5-10 Gigabyte. Nuförtiden råder istället omvända förhållanden. Många gånger kan man utgå från att ett fast abonnemang kommer med fria samtal och – totalpriset styrs istället av mängden surf som kommer med abonnemanget. Som exempel – abonnemang med bara samtal och sms är så ovanliga att POST- och Telestyrelsen (PTS), inte längre inkluderar abonnemang utan surf i sina årliga undersökningar av de genomsnittliga priser på telefoni i Sverige.

Vad är det då som har hänt som har drivit denna utveckling? Enkelt kan man säga att det beror på den snabba utveckling av smartphones som är snabbare och större med bättre skärm- och bildkvalitet kombinerat med utbyggnaden av 4G-nätet. Med 4G-näten gick hastigheten på nedladdning från mellan 10-30 Mbit / s med 3G-näten istället upp till från cirka 80 Mbit / s ända upp till 1 Gigabit / s. Dessutom förbättrades även täckningen väldigt kraftig. Att strömma musik och film i högsta kvalitet är därför inte längre begränsat till hemmet på samma sätt.

Sammantaget kan man alltså säga att förbättrade smartphones och appar driver själva konsumtionen av surfutrymme medan 4G är tekniken som gjort det möjligt.

Sammantaget kan man alltså säga att förbättrade smartphones och appar driver själva konsumtionen av surfutrymme medan 4G är tekniken som gjort det möjligt.

Men nog om det, låt oss istället gå vidare till själva frågan – hur mycket surf behöver man?

För att göra det lite enklare för oss kan vi börja med att konstatera att medelvärdet för konsumtion av surf via privata mobilabonnemang i Sverige är cirka 7 Gigabyte per person och månad. Det är alltså ett medelvärde och inkluderar alla svenskar. Självklart är det så att vissa konsumerar mer och andra mindre. För att börja bena ut hur mycket surf just du behöver när du jämför mobilabonnemang kan du svara på följande frågor:

 • Ser du på film, tv-serier eller sport via mobilen?
 • Lyssnar du på musik via Spotify eller Apple Music?
 • Använder du Instagram till att ladda upp och se på bilder?
 • Skickar du bilder och videos via Snapchat?
 • Använder du dejtingappar såsom Tinder?
 • Ringer du många röst och videosamtal över internet, exempelvis via messenger eller What’s App?
 • Spelar du mycket mobilspel som kräver anslutning till internet?
 • Ser du regelbundet på videos på till exempel YouTube?

För att sätta användningen i perspektiv är det bra att förstå ungefär hur mycket surf olika typer av användning förburkar. Förutom själva tiden du använder applikationen är förbrukningen av surf även kopplad till den bild och ljudkvalitet du väljer där bättre kvalitet givetvis förbrukar mer. (Siffrorna är ungefärliga)

 • 1 h film eller serie via Netflix i standard bild och ljudkvalitet – cirka 1 Gigabyte.
 • 1 h strömming av musik via Spotify – cirka 50 MB eller 0,05 GB i standard kvalitet och ungefär 150 MB eller 0,15 GB i maxkvalitet.
 • 1h Instagram – Det finns inga officella siffror och inofficiella siffror varierar men de flesta uppger cirka från 100 MB eller 0,1 GB ända upp till 700 MB eller 0.7 GB
 • Snapchat – Varje bild som skickas eller tas emot förbrukar ungefär 1 MB. För den genomsnittlige användaren motsvarar det ungefär 160 MB eller 0.16 GB i
 • Tinder- 2 - 6 MB per swipead profil
 • 1 h YouTube – 300 MB eller 0.3 GB
 • 1 h röstsamtal – 50 – 100 MB eller 0.1 GB
 • 1 h videosamtal – 200 MB eller 0.2 GB

Som du ser så förbrukar de flesta av dessa appar en hel del surf. Svarar du ja på hälften eller fler av ovanstående frågor kan du nog anta att du ligger en ganska bra bit över medelvärdet om 7 GB / per person och månad. 7 GB per månad är dock bara användningen via ett mobilabonnemang – använding via WIFI räknas inte med. Därför bör du när du jämför mobilabonnemang fundera över i vilken utsträckning du har tillgång till fritt WIFI.

I vilken utsräckning har du tillgång till WIFI?

Kanske är det så att du den största delen av dygnet befinner dig i miljöer där du har fri och enkel tillgång till ett snabbt WIFI. Är du student och har fitt WIFI såväl hemma som i skolan? I så fall kanske det är så att den största delen av din förbrukning av WIFI sker i hemmet? Då kan det mycket väl vara så att du även fast surfar väldigt mycket på internet egentligen ligger under snittet på 7 GB per person och abonnemang per månad. I så fall kan det vara värt att testa ett abonnemang med lite mindre surf några månader och se hur det går. Skulle det vara så att surfen inte räcker för dig är det hos de flesta operatörer gratis att direkt byta till ett dyrare abonnemang (att byta till ett billigare abonnemang med mindre surf kan däremot vara lite krångligt med uppsägningstid).

Är det så att du yrkesarbetar men ofta har med dig din privata telefon till jobbet? (Antingen för att du kanske inte får telefon via jobbet eller för att du sköter privata ärenden och jobb på olika telefoner). I så fall har ni gissningsvis tillgång till WIFI även på jobbet vilket såklart kan sänka din förbrukning av surf på själva mobilabonnemanget.

Det som kan vara värt att ha i åtanke är dock att många arbetsplatser har en policy som låter dem lagra och gå igenom surfandet som sker via deras WIFI oavsett om du använt din privata telefon eller företags. Om du ibland har privata ärenden under dagtid som du inte vill att din arbetsgivare eventuellt ska ha tillgång till kan det vara bra att som princip aldrig surfa med sin privata telefon via WIFI utan istället hålla sig till att surfa via mobilnätet. (Det har arbetsgivare inte samma möjlighet att kontrollera).

Mobilt bredband

Som vi nämnde tidigare är fria samtal och SMS numera nästan standard på svenska mobilabonnemang. Vid dags dato kommer till exempel samtliga abonnemang utom ett hos Sveriges fyra största operatörer (Telia, Tele2, Telenor och Tre) med fria samtal och SMS (det enda undantaget är Telias minsting-abonnemang för 129 kronor / månad med 200 MB surf). Ska du bara använda din telefon i Sverige eller på utlandssemester inom Europa (i EU länder) är det i princip en icke-fråga. Vid längre vistelser utomlands kan det dock vara värt att skaffa ett specialabonnemang eller kontantkort hos en lokal operatör. Se vårt stycke ”Vad gäller för utlandsresor?” längre ned för där vi beskriver mer utförligt vad som är värt att tänka på vid just utlandsresor.

Bindningstid (Uppsägningstid)

Generellt sett har de flesta operatörer rört sig mot abonnemang utan uppsägningstid (för abonnemang utan mobil). Detta gäller dels de mindre operatörerna men även de fyra stora även om det fortfarande finns viss variation.

Normal uppsägningstid* Telia Tele2 Telenor Tre
1 mån 1 mån 1 mån 1 mån

*I tabellen redogörs för genomsnittlig uppsägningstid i vår undersökning vid tidpunkten för när den här guiden skrevs och ska inte tas som exakt information.

Kundsupport

Förutom mängden surf är det egentligen när det kommer till kundsupport som den stora skiljelinjen går mellan mobiloperatörer idag. Den första och mest betydande uppdelningen när det kommer till just kundsupport är att dela upp mobiloperatörerna efter om de har fysiska butiker eller om de är helt nätbaserade. Generellt kan man säga att de fyra stora, d.v.s. Telia, Tele2, Telenor och Tre, har fysiska butiker. Skulle det vara så att något strular eller om du bara behöver hjälp med något kan du alltså alltid besöka en fysisk butik där de kan hjälpa till.

Utöver de fyra stora finns ett väldigt stort antal mindre helt internetbaserade telefonoperatörer. Det betyder att de inte har några fysiska butiker så om du vill ha hjälp får du ta kontakt via chatt eller email (De flesta har inte heller något telefonnummer att ringa till). Anledningen är såklart att de vill pressa priserna så lågt som möjligt tack vare den minskade kostnaden av att inte ha fysiska butiker eller personal.

Flera av de internetbaserade operatörerna är startade med någon av de fyra stora som ägare och moderbolag. De har som regel inget egenbyggt telefonnät utan hyr in sig hos någon av de fyra stora operatörernas nät. Det betyder att även om de inte har några fysiska butiker så är de i alla fall likvärdiga när det kommer till täckning och surfhastighet. Exempel på internetbaserade operatörer är Halebop som startades av Telia, Penny av Tele2,Vimla av Telenor och Hallon av Tre.

Som alltid kan man säga att smakar det så kostar det dock. Hos de fyra stora ligger de billigaste abonnemangen med surf samt fria samtal och sms från cirka 200 kronor i månaden (Telias billigaste abonnemang med 0.2 GB kostar bara 129 kronor men tar betalt för uppkopplingsavgift per samtal, per påbörjad minut och per sms om de går till någon som inte har Telia som operatör). Hos de nätbaserade kan man däremot hitta abonnemang med fria samtal, sms och några GB surf från 50-100 kronor per månad).

Vad gäller för samtal, surf och SMS utomlands?

När man använder mobilen utomlands kallas det ”roaming” och det kommer sig av att mobilen i sin uppkoppling vandrar, på engelska ”roam”, från en operatör nät till en annan. När du befinner dig utomlands handlar det alltså om roaming utomlands. Normalt sker det automatiskt när du reser mellan länder men beroende på telefon och vilken mobiloperatör du har kan du behöva aktivera det manuellt.

För att bena ut vad som gäller kan man till att börja med säga att skiljer det sig åt beroende på om du surfar inom eller utanför EU. Låt oss därför börja med det (relativt) enkla – användning inom EU. Sedan den 15:e juni 2017 är det av EU bestämt att det inte ska kosta extra att använda sitt mobilabonnemang i ett annat EU-land jämfört med att använda det i sitt hemland. För just surf finns det dock vissa begränsningar på detta och det är om priset på ditt abonnemang dividerat med antalet GB surf som ingår per månad är lägre än 1.75 Euro i snitt (För kontantkort är gränsen så hög som 3.5 Euro per GB i snitt). I så fall har operatören rätt att begränsa din surfmängd till ”en normal mängd” vilket kan vara mindre än surfen du har hemma. Och har du ett abonnemang med obegränsad surf har operatören rätt att begränsa din surf till exakt månadskostnad / 1.75. För svenska mobilabonnemang kommer du normalt inte under den gränsen för de mindre abonnemangen men däremot för de större med 25-30 GB / månad och uppåt. Ska du resa utomlands och surfa mycket kan det därför vara bra att se vad som gäller för just de abonnemang du jämför och väljer mellan i förväg. Sist men inte minst bör du tänka på längden på din utlandsvistelse. Är du utomlands i mer än 4 månader har din mobiloperatör rätt att göra en prövning av om du fortfarande är bosatt i samma land som din hemoperatör eller inte. Om de vill har de efter en sådan pröving rätt att stänga av ditt abonnemang. Vid längre utlandsvistelse än 4 månader kan det alltså vara bra att antingen skaffa ett specialabonnemang hos din hemoperatör, eller skaffa ett nytt lokalt abonnemang eller kontantkort i det land du befinner dig.

För vistelser i länder utanför finns däremot inga regler gällande priser för använding utanför hemlandet. Priserna kan med andra ord bli hur höga som helst. Planerar du att använda ditt vanliga mobilabonnemang i länder utanför EU är det därför att bäst att höra med din operatör vad som gäller för just ditt abonnemang i ditt specifika resmål.

Sammanfattning att jämföra mobilabonnemang 2022

Sammanfattningsvis kan man säga att de allra flesta mobilabonnemang kommer med en kombination av fria samtal och SMS med någon form av surf-pott / månad. Skillnaderna mellan operatörerna består därför framför allt i hur mycket surf som erbjuds och till vilket pris, om de har fysiska butiker eller är helt internetbaserade, samt vilken kundsupport som erbjuds. Bor du längre norrut i Sverige kan det även finnas vissa skillnader i täckning, men bor du i södra Sverige märker du normalt ingen skillnad.

Hoppa till topplistan