Jämför bredband
När det kommer till att välja bredband finns det många olika alternativ att välja mellan och det kan vara svårt att veta vad som passar bäst för ens individuella behov. Därför kan det vara bra att jämföra olika bredbandsleverantörer och deras abonnemang för att hitta det bästa och billigaste alternativet för just dig. Nedan följer en lista med några av de vanligaste bredbandsleverantörerna i oktober 2024. Vill du läsa mer om bredband, så hoppa till vår artikel.
Hitta bästa och billigaste bredbandet
349 kr per månad
0-24 månader
Fiber, Kabel-TV (ComHem), 2G, 3G, 4G & 5G
Kort historik av bredband i Sverige
Bredband har kommit en lång väg sedan de första modemen ringde upp till internet med låga hastigheter på 0,05 Mbit per sekund. År 2000 nådde hastigheterna upp till 0,5 Mbit per sekund men idag finns det bredband med hastigheter på upp till 10 000 Mbit/s per sekund för privatpersoner i Sverige att välja mellan. Generellt kan man säga att ju högre hastighet desto dyrare blir bredbandet. Till exempel är 1 000 Mbit per sekund mer än vad de flesta behöver och ett vanligt 4G-abonnemang har en hastighet på mellan 40-150 Mbit per sekund medan ett 5G-abonnemang ofta ligger på runt 300-1000 Mbit/s. Därför är det viktigt att tänka på sin användning och sina behov när man väljer bredband.
Typer av bredband
Det finns två huvudkategorier av bredband: fast bredband och mobilt bredband. Fast bredband kan komma i många olika former men de vanligaste alternativen är fiber via öppen fiber och stadsnät samt ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) via telefonlinjer och sist bredband via Kabel-TV. ADSL är numera ersatt av mobilt bredband som går via främst 4G/5G-näten.
Fast bredband
Fast bredband kan komma i många former men för att göra det så enkelt som möjligt att jämföra bredband kommer vi här att fokusera på de ledande alternativen.
Fiber via öppen fiber och stadsnät
Fiber via öppen fiber och stadsnät är geografiskt begränsade till en kommun eller stad, och är den samhällskritiska grundstrukturen för uppkoppling till bredband, telefoni och tv. Grundtanken är att det offentliga står för den samhällskritiska investeringen i att bygga upp dessa nät och sedan tillhandahålla dem operatörsneutrala. Det innebär att när grundstrukturen väl är på plats kommer privata aktörer (oftast) in och erbjuder det sista steget med att koppla upp hushållen till bredband, telefoni och tv.
Detta öppnar för större konkurrens inom bredbandstjänster eftersom att mindre aktörer kan erbjuda sina tjänster utan att tvingas göra stora kapitalintensiva investeringar. Det i sin tur är en väldig bra för svenska konsumenter eftersom att om det bara finns ett alternativ så är det ju ingen idé att jämför bredband – man får helt enkelt ta det bredband som finns till det pris som erbjuds. Att modellen tycks fungera kunde Post- och Telestyrelsen bland annat visa med statistik som sa att svenskar har det lägsta priset på bredband i hela världen.
Bredband via kabel-tv
Kanske känner du igen uttrycket att ”bo i ett ComHem-hus”? Om man bor i ett så kallat ComHem-hus är det absolut vanligaste att man får sitt bredband via kabel-tv. Vanligast är kabel-tv i lägenheter och allra främst i hyresrätt men finns även i bostadsrätter samt villor.
Är det så att du bor i just ett Tele2-hus (f.d. ComHem-hus) och vill jämföra bredband för att se vilket som passar dig bäst är det bäst att börja med att som det ens är möjligt för dig att använda något annat bredband en ComHem. Det beror på att ComHem många gånger har avtal med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen som ger dem exklusivitet som leverantör av bredband via den kabel som går till just deras lägenheter. Ett sådant avtal kommer sig såklart normalt av att det är ComHem som stått för de ofta väldigt höga initiala kostnaderna av att bygga till bredband.
Bor du i ett Tele2-hus eller och lägenhet och inte är nöjd med ditt bredband, eller om du av något annat skäl vill använda en annan leverantör, så misströsta inte – alternativ finns och du hittar de längre upp på sidan.
Välja rätt hastighet på fast bredband
När du väljer fast bredband är det viktigt att tänka på hur du planerar att använda internet. Om du t.ex. streamar mycket film och tv, spelar online-spel eller laddar ner stora filer behöver du en högre hastighet än om du bara använder internet för att surfa lite då och då. En hastighet på minst 30 Mbit per sekund rekommenderas för att kunna streama film och tv i hög kvalitet medan en hastighet på 100 mbit per sekund eller mer rekommenderas för att kunna ladda ner stora filer snabbt eller om ni är flera i hushållet.
Mobilt bredband via mobilnätet
Mobilt bredband via mobilnätet är ett bra alternativ för den som inte har möjlighet att ansluta till fast bredband, eller för den som behöver internet när man är på resande fot. Det finns många olika abonnemang att välja mellan med olika surfmängder och hastigheter, så det gäller att välja rätt för sina behov.
Välja rätt surfmängd på mobilt bredband
En viktig faktor att överväga när man väljer mobilt bredband är surfmängden. Om du t.ex. streamar mycket film och tv eller laddar ner många stora filer behöver du en högre surfmängd än om du bara använder internet för att surfa lite då och då. En surfmängd på minst 50 GB rekommenderas för den som streamar mycket film och tv medan en surfmängd på 100 GB eller mer rekommenderas för den som laddar ner många stora filer eller konstant ser på film/serier, rekommendationerna är per person!
God täckning ett måste
När man väljer mobilt bredband är det också viktigt att tänka på täckningen. Det är inte mycket som är värre än att ha dåligt täckning och inte kunna använda sin mobila internetanslutning. Därför är det bra att välja en leverantör med bra täckning i det område där du planerar att använda bredbandet mest. Tänk även på desto bättre täckning du har, desto större är chansen för en hög hastighet på ditt mobila bredband.
Vanligaste bredband nu och i framtiden
Idag är fiber via öppen fiber och stadsnät det vanligaste fasta bredbandet i Sverige medan mobilt bredband via mobilnätet är det som växer mest. Det är förmodligen ingen överraskning att fiber via öppen fiber och stadsnät har blivit så populärt eftersom det erbjuder snabbare hastigheter och en mer stabilt internetanslutning än ADSL eller mobilt bredband. Men i takt med att 5G byggs ut alltmer tyder mycket på att 5G kommer att börja ersätta fiber i framtiden då kostnader är så mycket lägre och någon installation av fiber inte krävs.
Att tänka på vid val av bredband
När du väljer bredband är det viktigt att tänka på dina behov och vad du vill betala. Om du t.ex. streamar mycket film och tv, spelar online-spel eller laddar ner stora filer behöver du en högre hastighet och surfmängd än om du bara använder internet för att surfa lite då och då. Det är också viktigt att överväga priset på abonnemanget och att jämföra olika operatörer och deras abonnemang för att hitta det bästa alternativet.
Så mycket kan du spara på att välja ett billigt bredband
Genom att jämföra olika operatörer och deras abonnemang kan du spara mycket pengar på ditt bredband. Till exempel kan du spara tusenlappar per år genom att välja ett billigare abonnemang eller en operatör med lägre priser. Det är dock viktigt att inte bara titta på priset utan också att tänka på om det valda abonnemanget passar dina behov.
Rabatter för pensionärer och studenter
Vissa bredbandsleverantörer som Chilimobil erbjuder rabatterade priser för pensionärer och studenter. Detta kan vara ett bra alternativ för dem som vill ha ett billigt bredband men det är viktigt att tänka på att rabatterna kan vara begränsade i tid och att priserna därefter kan höjas. Därför är det bra att läsa igenom villkoren noga innan man väljer ett abonnemang.
Enkelt att byta bredband och internetleverantör
Det är enkelt att byta bredband och internetleverantör i Sverige. Det finns flera sätt att göra det men vi rekommenderar att du beställer ett nytt bredband och väljer startdatum 1-2 månader framåt och därefter säger upp din gamla bredbandsleverantör till dagen innan det nya bredbandet börjar gälla. Att byta operatör är bra att tänka på om man känner att man betalar för mycket för sitt nuvarande bredband eller om man vill byta till ett bredband med högre hastighet eller surfmängd.
Tips för att jämföra bredbandsalternativ
När du ska jämföra bredbandsalternativ är det bra att:
- Jämföra flera olika operatörer och deras abonnemang för att hitta det bästa alternativet för dig.
- Överväga att binda dig över 24 månader för att få en lägre månadskostnad eller utrustning som router "på köpet".
- Tänka på dina användningsbehov och vad du är beredd att betala samt välja ett abonnemang som uppfyller detta.
- Vara uppmärksam på täckningen hos den operatör du väljer om du planerar att beställa mobilt bredband.
Vanliga frågor om bredband
Vad är det bästa bredbandet?
Det finns ingen enkel svar på den här frågan eftersom det beror på dina användningsbehov. Om du t.ex. streamar mycket film och tv eller spelar onlinespel kan fiber via öppen fiber eller stadsnät vara det bästa valet för dig medan mobilt bredband kan vara ett bra alternativ för den som är mycket på resande fot eller helt enkelt saknar möjlighet till fiber.
Vilken hastighet behöver jag på mitt bredband?
Det beror på vad du använder internet för. En hastighet på minst 50 Mbit per sekund rekommenderas för att kunna streama film och TV i hög kvalitet medan en hastighet på 100 Mbit per sekund eller mer rekommenderas för att kunna ladda ner stora filer snabbt eller om ni är flera som delar på bredbandet.
Kan jag byta bredband och internetleverantör när jag vill?
Ja, det är enkelt att byta bredband och internetleverantör i Sverige. Det är dock viktigt att vara medveten om att du normalt har en månads uppsägningstid. Så beställ det nya bredbandet och sätt ett startdatum 1-2 månader fram i tiden och säg upp ditt gamla bredband till dagen innan är vårt tips.
Varför är det viktigt att jämföra bredbandsalternativ?
Det är viktigt att jämföra bredbandsalternativ för att hitta det bästa och billigaste abonnemanget för just dina behov. Genom att jämföra olika operatörer och deras abonnemang kan du spara mycket pengar och det är enkelt att byta bredband och internetleverantör om du känner att du betalar för mycket eller vill ha högre hastighet eller surfmängd.