Jämför bredband - Fast, Mobilt och via fiber

Borta är dagarna då man kopplade upp sig till internet genom att ringa upp via ett modem som delade uppkoppling med telefonen, varför det inte gick att ringa och surfa samtidigt. Hastigheten var inget att hurra för, 0,05 mbit per sekund för att sedan kring 2000 nå 0,5 mbit per sekund. Mer behövdes inte ansåg bland andra Telia som kallade det för att “köra formel 1 bil I stadsmiljö”.

Idag finns istället en uppsjö av alternativt att välja mellan med hastigheter från 10 mbit per sekund upp till hisnande hastigheter om nästan 10 000 mbit per sekund. Generellt kan man dock säga ”smakar det så kostar det”, och även om Telias berömda citat kanske inte riktigt stämde år 2000 stämmer det desto bättre idag, åtminstone för de allra högsta hastigheterna. Till exempel så är 1 000 mbit per sekund betydligt mer än av de flesta behöver och som jämförelse kan sägas att om du idag surfar på ett vanligt 4G-abonnemang så surfar normalt med en hastighet på mellan 5-80 mbit per sekund. Utgångspunkt när du ska jämföra bredand bör därför vara att hitta något som passar just dig och din användning.

Vill du läsa mer om bredband, så hoppa till vår artikel. Annars så är bredbanden i listan nedanför sorterade efter rank. Generellt desto högre upp ett bredbandsbolag är desto mer rekommenderar vi det. Listan nedan är uppdaterad senast i december 2022.

Jämförelse av bredband & abonnemang

Bredband från Ownit
Prova från
99 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Teknik
Fiber
Bredband från Hallon
Prova från
49 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Teknik
3G & 4G
Bredband från Comviq
Prova från
182 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Teknik
Fiber, 2G, 3G & 4G
Bredband från Halebop
Prova från
295 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Teknik
Fiber
Bredband från Tele2
Prova från
239 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Teknik
Fiber, Kabel-TV (ComHem), 2G, 3G & 4G
Bredband från Boxer
Prova från
279 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Teknik
Fiber
Bredband från Tre
Prova från
149 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Teknik
3G & 4G
Bredband från Telenor
Prova från
249 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Teknik
Fiber, ADSL, 2G, 3G & 4G
Bredband från Chilimobil
Prova från
299 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Teknik
3G & 4G
Bredband från Allente
Prova från
399 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Teknik
Fiber
Bredband från Karma Mobil
Prova från
99 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Teknik
2G, 3G & 4G
Bredband från Fibio
Prova från
249 kr per månad
Bindningstid
0 månader
Teknik
2G, 3G & 4G
Bredband från Telia
Prova från
199 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Teknik
Fiber, 2G, 3G & 4G
Bredband från Bahnhof
Prova från
164 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Teknik
Fiber
Bredband från Bredband2
Prova från
262 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Teknik
Fiber
Bredband från Netatonce
Prova från
254 kr per månad
Bindningstid
0-24 månader
Teknik
Fiber

Vilken typ av bredband behöver du?

För att bena ut den fråga börjar vi med att kika på vad som egentligen finns att välja mellan. Bredband kan idag delas in i följande två huvudkategorier:

  • Fast bredband
  • Mobilt bredband

Dessa två kan i sin tur delas in i flertalet underkategorier.

Fiber via stadsnät

Fast bredband

Fast bredband kan komma i många former men för att göra det så enkelt som möjligt att jämföra bredband kommer vi här att fokusera på de ledande alternativen.

Fiber via stadsnät

Stadsnät i den form det framför allt ser ut som idag började som ett initiativ i Stockholm i mitten på 90-talet. De är geografiskt begränsade till en kommun eller stad och är alltså själva grundstrukturen för uppkoppling. Grundtanken är att det offentliga står för den samhällskritiska investeringen i att bygga upp dessa nät och sedan tillhandahålla dem operatörsneutrala. Det innebär att när grundstrukturen väl är på plats kommer privata aktörer (oftast) in och erbjuder det sista steget med att koppla upp hushållen till bredband, telefoni och tv.

Detta öppnar för större konkurrens inom bredbandstjänster eftersom att mindre aktörer kan erbjuda sina tjänster utan att tvingas göra stora kapitalintensiva investeringar. Det i sin tur är en väldig bra för svenska konsumenter eftersom att om det bara finns ett alternativ så är det ju ingen idé att jämför bredband – man får helt enkelt ta det bredband som finns till det pris som erbjuds. Att modellen tycks fungera kunde Post- och Telestyrelsen bland annat visa med statistik som sa att svenskar har det lägsta priset på bredband i hela världen.

Bredband via kabel-tv

Kanske känner du igen uttrycket att ”bo i ett ComHem-hus” ? Om man bor i ett så kallat ComHem hus är det absolut vanligaste att man får sitt bredband via kabel-tv. Vanligast är kabel-tv i lägenheter och allra främst i hyresrätt men finns även i bostadsrätter samt villor.

Är det så att du bor i just ett ComHem-hus och vill jämföra bredband för att se vilket som passar dig bäst är det bäst att börja med att som det ens är möjligt för dig att använda något annat bredband en ComHem. Det beror på att ComHem många gånger har avtal med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen som ger dem exklusivitet som leverantör av bredband via den kabel som går till just deras lägenheter. Ett sådant avtal kommer sig såklart normalt av att det är ComHem som stått för de ofta väldigt höga initiala kostnaderna av att bygga till bredband.

Bor du i ett ComHem-hus eller och lägenhet och inte är nöjd med ditt bredband, eller om du av något annat skäl vill använda en annan leverantör, så misströsta inte – alternativ finns och vi kommer strax gå igenom vilka som är bäst.

Mobilt bredband

När du hör orden ”mobilt bredband” tänker du kanske på semesterresor utomlands eller i Sverige, eller kanske på bil och tågresor eller husbilssemester? Eller kanske på personer som alltid behöver vara uppkopplade i jobbet (även på semester) och som sitter och hamrar på en laptop på en tågstation, på bussen eller på flygplatsen?

I så fall är du inte ensam. Historiskt sett, så historiskt som något som endast har funnits allmänt tillgängligt i knappt 20 år, har mobilt bredband varit något som använts just på resor, i jobb såväl som på semester. Företag har såklart ett större ekonomiskt (affärskritiskt) behov av att alltid vara uppkopplade. Därför har företag varit drivande i användningen och utvecklandet av det mobila bredbandet.

Så är det dock inte längre idag eftersom att utvecklingen när det gäller mobilt bredband har kommit oerhört långt i kombination med att Sveriges mobilnät är väldigt väl utbyggt. Det har sammantaget möjliggjort att många idag kan använda ett mobilt bredband även som sitt hemnätverk med lika bra eller till och med bättre uppkoppling och hastigheter än vad som finns tillgängligt via det fasta bredbandet. Som exempel så väljer allt fler som använder bredband hemma men som samtidigt har behov av en stabil och trygg uppkoppling på resande fot utomlands, inrikes, på tåg eller i bilen att bara abonnera ett mobilt bredband. Dels för att man slipper trixandet med att ansluta till olika WIFI men kanske framför allt för att det är enkelt och smidigt att alltid ha samma hastighet till samma pris och på samma faktura istället för att ha separata abonnemang.

En annan vanlig anledning att använda ett mobilt bredband hemma, framförallt om man bor i villa men i vissa fall aktuellt även när man bor i lägenhet, är om man har dålig täckning på sitt WIFI. Det här kan vara aktuellt till exempel om det enda uttaget för att ansluta modemet till sitt bredband sitter i ett annat rum än det rum där du vill använda internet. Om väggarna är tjocka och kanske i betong eller om rummen är långt ifrån varandra, kan täckningen bli dålig. I så fall kan det vara smidigare att bara ha ett mobilt bredband som man kan ta med mellan rummen istället för att försöka trixa med förstärkare (vilka heller inte alltid hjälper tillräckligt).

Mobilt bredband möjliggör flexibelt pris

En fördel med mobilt bredband som är värd att tänka på är att det oftast finns fler alternativ att välja mellan när det kommer till priser och betalning. Fast bredband är generellt sett fasta även när det kommer till prisupplägg och surfmängd. För en fast månadskostnad får du en obegränsad mängd surf till fast hastighet. Det låter ju som en ganska schysst deal, eller hur?

För de allra flesta hushåll, särskilt för familjer med barn som vill spela spel och se på film är det också det. Är ni dock inte en familj utan ett singel- eller tvåpersonshushåll kan det vara värt att fundera på hur mycket surf ni faktiskt använder varje månad. Om man inte är en trogen användare av streamingtjänster för musik och film såsom Spotify och Netflix, kan det vara så att man egentligen inte använder särskilt mycket bredband. I så fall kan man ibland klara sig på en mindre, begränsad mängd data än den obegränsade mängd man betalar för med ett fast bredband. Om du väl bestämt dig för mobilt bredband finns det enkelt räknat två typer av mobilt bredband att välja mellan.

Mobilt bredband med abonnemang

Väljer du mobilt bredband med abonnemang fungerar det normalt som vilket abonnemang som helst. För en viss månadskostnad får du en viss hastighet och mängd surf. De flesta operatörer erbjuder även alternativ med obegränsad surf. När det kommer till bindningstid finns det såväl alternativ med en viss uppsägningstid som alternativ utan bindningstid – det är bara att välja det du själv tycker passar bäst. Som med de flesta abonnemang kan man ofta få lite lägre kostnad om man väljer alternativ med en viss bindningstid.

Mobilt bredband kontant med surfpott

Med mobilt bredband kontant med surfpott får du, lite skämtsamt, flexibilitet ut i fingerspetsarna. Mobilt bredband kontant fungerar i stort sett som ett klassiskt kontantkort till mobilen, men istället för att även kunna ladda med samtal och sms laddar du på med surfmängd. Minsta belopp och surf varierar från operatör till operatör normalt från en halv till en GB upp till flera hundra. Fördelen med mobilt bredband kontant jämfört med fast bredband är att månadsabonnemang normalt gäller helmånader och räknas från den första till den sista i månaden kan du starta och använda ett kontantkort när du vill. Det är dessutom smidigt om det är Tänk dock på att se efter hur lång giltighetstid det är på surfen eftersom en del operatörer har begränsningar i hur länge surfen på kontantkort är giltig. Vanligt är 12 månader men variationer förekommer som sagt.

Vanliga frågor om bredband

Jag bor på landet – behöver jag vara orolig för uppkoppling med mobilt bredband?

Kvaliteten på ens uppkoppling är såklart superviktig och för några år sedan var det här en vanlig och berättigad fråga för de som bor på landet. I takt med utbyggnaden av 4G-näten har dock som vi nämnde ovan förbättrat täckningen i hela Sverige. Uppkopplingen och hastigheten är i stort sett densamma oavsett var du bor. I takt med att de gamla kopparnäten stängs ned försvinner dessutom för de allra flesta bredband via ADSL-näten som alternativ. För många som bor på landet är därför mobilt bredband istället det bästa alternativet.

Vilken typ av bredband – mobilt, fiber via stadsnät eller kabeltv - är mest prisvärt?

Historiskt hade man sagt fast bredband via fiber eller kabel-tv. Mobilt bredband var mer av en ”företagsgrej” eller lyxvara. Det fanns också en uppfattning om att mobilt bredband hade sämre uppkoppling än hemnätverken. Lägg därtill att med fast bredband har man sedan länge dessutom haft obegränsat med surfen så var slutsatsen enkel. Nuförtiden är det dock inte så enkelt. I takt med den tekniska utvecklingen inom mobilt bredband samt den alllmänna utbyggnaden av 3G- och 4G-näten har skillnaden i hastighet, uppkoppling och pris blivit allt mindre. Idag är mobila bredband lika snabba som de flesta fasta bredband och med i princip lika bra uppkoppling. I kombination med att de erbjuder flexibilitet i såväl prisupplägg ( månadsabonnemang eller kontant) som uppkoppling i situationer där fast inte gör det, är mobilt abonnemang för många en seriös utmanare till hela konceptet med fast bredband. Därför kan man idag säga att svaret på frågan om vad som är mest prisvärt ”beror på”. Om du ser mycket på film eller sport eller lyssnar på väldigt mycket musik via streamingtjänster och mest sufar hemma är blir den obegränsade surfen till fast pris med fast bredband mest prisvärt. Om du istället är mycket på resande fot eller mest läser tidningen och kanske skickar några mail till vänner och familj kan det mycket väl vara mest prisvärt att satsa på mobilt bredband.

Hoppa till topplistan